Genel Bilgi

Diş Beyazlatma

Tedavi

Estetik Diş Hekimliği

Periodonti

Cerrrahi

İmplant

Ortodonti

Pedodonti

Protez

Adres 4019 Sok. No:55 D:1 Karabağlar-İZMİR

Email info@bilimdispoliklinigi.com

Telefon 0 (232) 237 30 29

Bilim
Diş Polikliniği

Anasayfa

Hakkımızda

Hekimlerimiz

Tedaviler

Kliniğimiz

İletişim

ORTODONTİ

 

Ortodonti nedir?

 

Ortodonti, diş hekimliğinin diş ve yüz düzensizliklerinin teşhis, önlenmesi ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır.

Ortodontik tedavinin ana amacı dişlerin iyi bir kapanışa sahip olmasıdır. Bu da düzgün olarak sıralanmış dişlerin karşı çenedeki dişlerle uyumlu olmasıdır. İyi bir kapanış; ısırma, çiğneme ve konuşmayı kolaylaştırır. Ağız sağlığının geliştirilmesi ve böylece genel sağlığın da iyileşmesine yardımcı olur ve kişinin öz güvenini artırır.

 

Ortodonti Uzmanı/Ortodontist kimdir?

 

Ortodonti uzmanı, diş ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış diş hekimidir. Ortodonti uzmanı olmak için önce diş hekimliği fakültesini bitirmek sonra da dört yıl süren bir uzmanlık eğitimini tamamlamak gerekir. Sadece bu uzmanlık eğitimini başarı ile tamamlamış olan diş hekimleri, ortodonti uzmanı ünvanını kullanabilirler.

 

Neden ortodontik tedavi görülmelidir?

 

Çapraşık dişlerin temizlenmesi zordur. Kötü kapanış diş yüzeylerinde aşınmalara, çiğneme, konuşma gibi fonksiyonlarda zorluklara ve dişleri destekleyen kemik ve diş eti yapılarında aşırı strese sebep olabilir. Tedavi edilmediğinde, bir çok problem zamanla daha ciddi hale dönüşerek ileri zamanda daha zor tedavi edilebilir.

 

Çocuklar ilk defa ne zaman ortodontik kontrolden geçmelidir?

 

AAO (American Association of Orthodontics) çocukların 7 yaşını geçmeden ortodontik kontrolden geçmelerini tavsiye etmektedir. Bu yaşlarda ortodontist / ortodonti uzmanı, henüz çocuğun ağzında süt dişleri varken çene ve diş gelişimindeki problemleri yakalayabilir. Anormal durumun erken tespit edilmesi önemlidir çünkü bazı ortodontik problemler erkenden teşhis edildiğinde tedavisi de çok daha kolay olmaktadır. Gelecekte komplike ve maaliyetli tedavi olma olasılığı azalabilir. Pek çok ortodontik hastanın aktif tedavisi 9-14 yaşları arasında başlar. İskeletsel bozukluklar çocuğun büyüme dönemi bitmeden çözülebilir.

 

Kimler ortodontik tedavi görebilir?

 

Geçmişte ortodontik tedavinin sadece çocuklar için olduğu düşünülmekteydi. Günümüzde ise ortodontik hastaların yaklaşık yüzde otuzu erişkin bireylerden oluşmaktadır. Sağlıklı bir kapanış, 16 yaşında olduğu kadar 60 yaşında da aynı öneme sahiptir. Yaş, ortodontik tedavi için değerlendirilecek bir kriter değildir. Sağlıklı dişler her yaşta hareket ettirilebilir.

 

 

Ortodontide kullanılan aygıtlar nelerdir?

 

1. Sabit ortodontik tedaviler

 

a. Braketler

 

Ortodontistlerin tedavide en sık kullandıkları yöntem dişlerin üzerine braket yerleştirmektir. Braketler dişler üzerine özel bir materyalle yapıştırılır. Üzerine yerleştirilen tellerle dişlere kuvvet uygulanır ve böylece dişlerin hareket etmesi ve düzgün sıralanması sağlanır. Günümüzde metal ya da diş rengi materyallerden yapılan çeşitli braket çeşitleri bulunmaktadır. Genellikle dişlerin ön yüzeylerine yerleştirilir ama dişlerin arka yüzeylerine yerleştirilen tipleri de mevcuttur.

 

b. Fonksiyonel aygıtlar

 

Ancak ortodonti uzmanlarının takıp çıkarabileceği aygıtlardır. Çene yapısındaki bozuklukları tedavi etmek amacıyla kullanılan aygıtlardır. Fonksiyonel aygıtlarda esas, tedavi uygulanan hastanın kendi çene ve kas fonksiyonlarından yararlanmak, böylece ortopedik bir etki yaratarak çene konumunu istenen hale getirmektir. Görülen bozukluğun nedeni ve seviyesine göre bu aygıtların ağız dışı kuvvetlerle güçlendirilmesi mümkündür.

 

c. Genişletme aygıtları

 

Bazı ortodontik tedavilerde çene darlığından şikayetçi hastalarda çeneyi genişletmek amacıyla kullanılır. Hızlı genişletme aygıtları olarak da bilinirler. Genişletme aygıtları hem alt hem de üst çenede kullanılabilir.

 

d. Pekiştirme aygıtları

 

Ortodontik tedavi sonrası elde edilen diş konumlarını korumak ve sabitlemek için kullanılırlar. Dişlerin arka kısımlarına yani dil taraflarına yapıştırıldıklarından görünmezler. Dili rahatsız etmezler ve konuşmayı etkilemezler. Sadece ortodonti uzmanlarınca çıkarılabilirler.

 

2. Hareketli ortodontik tedaviler

 

Hareketli tedavi mekanikleri, hastaya kendi kendine çıkarıp takma olanağı sağlayan aygıtları içerir. Bu aygıtlar basit diş hareketlerinin gerçekleştirilmesi, çene darlığı yaşayan hastalarda çenenin genişletmesi, zararlı alışkanlıkların önüne geçilmesi gibi durumlarda kullanılırlar. Kimi durumlarda sabit ortodontik tedaviye geçilmeden önce bir hazırlık aşaması olarak kimi zamansa sabit tedavi sonrası pekiştirme sağlaması amacıyla kullanılırlar.

 

Şeffaf Düzeltici Plaklar (Clear Aligners)

 

Bir braketsiz tedavi yöntemi olan şeffaf düzeltici plaklar, yetişkin hastalar için braketlere alternatif olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Gün geçtikçe daha fazla ortodonti uzmanı, dişlerdeki konumlanma bozukluklarını tedavi etmek amacıyla bu yönteme başvurmaktadır. Şeffaf düzeltici plaklarda metal teller ve braketler kullanılmaz. Hasta bu plakları isterse yemek yemeden, dişlerini fırçalamadan ya da diş ipi kullanmadan önce kolayca çıkarıp takabilir.

 

B. Fonksiyonel Aygıtlar

 

Hastaların kolayca takıp çıkarabileceği aygıtlardır. Hastalarda çene yapısında bir bozukluk görüldüğünde, uygun olmayan durumu düzeltmek amacıyla kullanılan aygıtlardır. Fonksiyonel aygıtlarda esas, tedaviye ihtiyaç duyan hastanın kendi çene ve kas fonksiyonlarını kullanmak, böylece ortopedik bir etki yaratarak çene konumunu düzeltmektir. Çenede görülen bozukluğa yol açan neden ve bozukluğun şiddetine göre bu aygıtlar, ağız dışı kuvvetlerle de desteklenebilir.

 

C. Genişletme Aygıtları

 

Çene darlığı yaşayan hastalarda çeneyi genişletmek amacıyla kullanılan mekaniklerdir. Hastanın alt ve üst çene ölçülerinin alınmasıyla elde edilen model üzerinden hazırlanır. Hem alt hem de üst çenede kullanılabilen bu aygıtlar, çenede genişletme sağlamasının yanında hafif diş düzeltimlerinin de elde edilmesine yardımcı olur. Yavaş genişletme aygıtları olarak da bilinirler.

 

D. Pekiştirme Aygıtları

 

Ortodontik tedavi sonrası elde edilen diş konumlarını korumak ve sabitlemek için kullanılırlar. Kolayca takılıp çıkarılabilirler ve genellikle şeffaf plaklardan oluşurlar.

 

 

 

Telefon 0 (232) 237 30 29

Email info@bilimdispoliklinigi.com

Adres 4019 Sok. No:55 D:1 Karabağlar-İZMİR

Bilim Diş Polikliniği

Adana Diş Hekimleri Odası internet sitesinden alıntı yapılmıştır.
Bu sitenin içeriği, kullanıcıyı bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz.
Site içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir.