Genel Bilgi

Diş Beyazlatma

Tedavi

Estetik Diş Hekimliği

Periodonti

Cerrrahi

İmplant

Ortodonti

Pedodonti

Protez

Adres 4019 Sok. No:55 D:1 Karabağlar-İZMİR

Email info@bilimdispoliklinigi.com

Telefon 0 (232) 237 30 29

Bilim
Diş Polikliniği

Anasayfa

Hakkımızda

Hekimlerimiz

Tedaviler

Kliniğimiz

İletişim

ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ

 

Metalsiz Tam Porselen Kronlar

 

Full porselen olarak da bilinir. Güçlendirilmiş porselenden üretilir ve alt yapısında metal içermez. Porselen kaplama olan dişlerde estetik, ışık geçirgenliği ile doğrudan ilgilidir. Doğal diş ışığı geçirdiğinden derinlik ve canlılık görüntüsü verir. Metal desteksiz porselen kronlarda da ışık geçirgenliği olduğundan doğal bir görüntü oluşur ve estetik sonuca ulaşılır.

 

Lamina yapılamayacak dişlerde, madde kaybının daha fazla olduğu durumlarda yapılan estetik kaplamalardır.Tek dezavantajı maliyetinin yüksek olmasıdır.

 

Porselen Dolgular

 

Porselen dolgular, laboratuvarda hazırlanan üstün dayanıklılığa sahip estetik dolgulardır.

 

Porselen Dolgu Nedir?

 

Porselen dolgular, laboratuvarda hazırlanan üstün dayanıklılığa sahip estetik dolgulardır. Ağız dışında, laboratuvar ortamında hazırlandıkları için, kompozit dolgulara göre uygulandıkları diş ve komşu dişlerle çok daha uyumludurlar.

 

Dişin kırık, çürük veya eski dolgulu kısmı uzaklaştırıldıktan sonra, kalan sağlam bölümün ölçüsü alınarak laboratuvara yollanır. Laboratuvar ortamında, hassas bir teknolojiyle hazırlanan model, özel IPS makinesine alınarak mükemmel bir estetiğe sahip işlevsel dolgular elde edilir.

 

Porselen dolgular:

 

 

Normal dolguda açılan diş kavitesi üzerinde yapılan birkaç değişiklikle diş, porselen dolguya hazır hale getirilebilmektedir. Ayrıca  porselenler, dişin sertliğine en yakin ve diş eti ile en uyumlu malzemelerdir. Sertlikleri mine dokusunun sertliğine çok yakin olduğu için diğer porselenler ya da kompozit dolgular gibi dişleri aşındırmazlar. Özellikle büyük madde kayıplarında, kompozit dolgu veya kuron(kaplama) yerine IPS porselen dolgular tercih edilmelidir.

Porselen Lamina

 

Estetiği kötü olan ön dişlerde ( aralıklı, diestamalı, çapraşık, çürük vs.) dişlerden minimal aşındırma yapılarak hazırlanan ince bir tabaka halindeki porselene verilen isimdir. İnce olması metal içermemesi şeffaf ve ışık geçirgenlik özellikleriyle gerçek dişlerden ayırt edilemeyecek kadar memnun edici sonuçlar vermektedir Diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Çoğu durumda sağlam yapıları ve bozulmayan renkleriyle, dişlere doğal bir güzellikle birlikte, doğal bir işlev de kazandırmak için yeterlidirler.

 

 

Porselen lamina nasıl yapılır?


Lamina yapımında yanlış bir algı vardır dişlerin kesilmediği hakkında. Dişler muhakkak belli bölgelerden belli oranda kesilir. Öncelikle hastadan ölçü alınıp bir model elde edilir. Dişler henüz kesilmeden bitiş aşaması bu model üzerinde görülür. Daha lokal anestezi ile dişlerin ön yüzlerinden 0.3 - 0.7 mm arasında aşındırma yapılır. Ana ölçü alındıktan sonra geçici veneer yapıştırılır. Böylece dişlerin dış etkilerden korunması sağlanır. Laboratuvarda porselen laminalar hazırlanır. Özel bir teknikle ve yapıştırıcı resin adı verilen materyal ile dişlere yapıştırılır.

 

Porselen laminalar hangi durumlarda yapılabilir?


Temel olarak, renk değişikliklerinin giderilmesi ve belli bir dereceye kadar şekil düzeltilmesi amacıyla yapılabilirler.

 

 

Zirkonyum

 

Bu kaplamalarda alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum maddesi kullanılır. Son teknoloji ürünü bu altyapı estetik ve dayanıklılığı bir arada sunabilme özelliğine sahip tek malzemedir.

 

Zirkonyumla ilgili algı yanılması olabiliyor, zirkonyum alt yapıya da aynı metal destekli kaplamalarda olduğu gibi porselen ile işleniyor. Zirkonyum sadece ve sadece bir alt yapıdır. dişin tamamını oluşturan üst yapıda yine porselen vardır.

Zirkonyum kron ve köprülerde dişlerden belli oranda kesim yapılır. Kesim yapılmadan zirkonyum materyal ağıza uygulanamaz.

 

Avantajları

 

Zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar diş eti problemi ve alerji yapmamasının yanında , ışık geçirme özelliği ile doğal dişlere yakın estetik ve fonksiyonu yakalamamızı sağlamaktadır.

 

Zirkonyum oksit altyapı üzerine yerleştirilen cercon seramiği yiyecek artıklarının ve mikroorganizmaların diş yüzeyine tutunma oranını düşürmektedir böylece daha iyi bir ağız hijyeni sağlanmaktadır. Zirkonyum oksit ısıyı iletmez, sıcak ve soğuk yiyecekler aldığınızda dişlerinizde hassasiyet meydana gelmez.

Zirkonyum 1960 ‘lı yıllardan beri tıpta da kullanılmaktadır, yapılan uzun süreli çalışmalar ile materyalin güvenilirliği kanıtlanmıştır. Zirkonyum başta kalça eklem protezleri olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde çeşitli amaçlarla kullanılmış ve bugüne kadar herhangi bir yan etkisi veya zararının olmadığı, alerji yapmadığı saptanmıştır.

 

1998 yılında başlayan araştırmalar sonucunda 2002 yılı başından itibaren klinik uygulamalara tüm dünyada geçilmiştir. Bu yeni uygulama ile hastada metal-seramik ve tam seramik restorasyonlarda oluşan estetik kaygılar ortadan kalkmaktadır.

 

Hangi durumlarda kullanılabilir?


Tek diş kuron restorasyonları  ve diş eksikliği 18 mm kadar ise zirkonyum köprü uygulanabilir. İmplant üstü kron Kısaca modern diş hekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumu ve doğallık açısından bugüne kadar ulaşılan en yüksek kaliteye sahip bir üründür.

 

Dezavantajları

 

Zirkonyum kron köprü yapımında dişlerden daha fazla kesim yapılması ve pahalı malzemeler olmasından dolayı rutin uygulamayı engelleyebilmektedir.

Telefon 0 (232) 237 30 29

Email info@bilimdispoliklinigi.com

Adres 4019 Sok. No:55 D:1 Karabağlar-İZMİR

Bilim Diş Polikliniği

Adana Diş Hekimleri Odası internet sitesinden alıntı yapılmıştır.
Bu sitenin içeriği, kullanıcıyı bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz.
Site içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir.