Genel Bilgi

Diş Beyazlatma

Tedavi

Estetik Diş Hekimliği

Periodonti

Cerrrahi

İmplant

Ortodonti

Pedodonti

Protez

Adres 4019 Sok. No:55 D:1 Karabağlar-İZMİR

Email info@bilimdispoliklinigi.com

Telefon 0 (232) 237 30 29

Bilim Diş Polikliniği

Anasayfa

Hakkımızda

Hekimlerimiz

Tedaviler

Kliniğimiz

İletişim

CERRAHİ

 

20 Yaş Dişi Çekimi

 

Gömülü 20 yaş dişlerinin problem olmasının nedeni; genetik olarak bu dişe ihtiyaç kalmaması ve gittikçe çenelerimizin küçülmesidir. Çenelerimiz küçüldükçe 20.yaş dişleri kendine yer bulmak için zorlanmakta ve dolayısıyla diğer dişler gibi çıkamamaktadır. Kendine yer bulamayan 20.yaş dişleri öndeki dişi ittirerek baskı yapmakta ve bu da çapraşıklığa neden olmaktadır. Ayrıca çok geride olmaları ve etraflarındaki diş etinin normal anatomik yapıda olmamaları nedeniyle kolayca iltihaplanabilmektedirler.

Tam gömülü 20 yaş dişleri genellikle sorun yaratmazlar. Fakat röntgen ile takip edilmeleri gerekir. tam gömülü olmalarına rağmen öndeki dişin köklerine baskı yapabilirler.

Kısmen çıkmış 20 yaş dişleri en çok sorun çıkaranlardır. Tam çıkamadıkları için öndeki dişe baskı yaparak çıkmaya çalışırlar. Üzerlerindeki diş eti parçası (kapşon) , zamanla arasına yemek artıklarının kaçması ve bakteri üremesi nedeniyle iltihaplanır.Dişin etrafındaki diş etinin iltihaplanması sonucunda, ağrı, şişlik, abse oluşur. Çürük için uygun ortam oluştururlar.

Tamamen çıkmış 20.yaş dişleri ; genellikle sorun çıkarmazlar fakat çok geride oldukları için fırçalanmaları zordur. Bu nedenle ağız bakımı çok iyi olmayan hastalarda koruyucu bir önlem olarak çekilmeleri tavsiye edilir.

 

     20 yaş dişi iltihabı veya absesinin belirtileri;

 

 

20 Yaş dişi iltihabının tedavisi


 Öncelikle antibiyotik tedavisi ile akut durumdaki iltihabın baskılanması gerekir. Antibiyotik kullanımı ile iltihap tamamen iyileşmemektedir. Bu nedenle antibiyotik kullanımı sonrasında şikayetlerin geçmesine aldanarak dişin çekilmesinden vazgeçilmemelidir.Daha sonra cerrahi bir işlemle bu dişler çekilmelidir.

Sağlıklı ve iyi bir şekilde sürmüş olan 20 yaş dişlerinin çekilmesine gerek yoktur. Halk arasında bu dişlerin çok çabuk şekilde çürüdüğü yönündeki bilgiler yanlıştır. Genellikle dişlerimizi fırçalarken, ağzımızın en arkasında bulunan, bu dişleri çok iyi fırçalamıyoruz . Bu sebeple de diğer dişlere çürük görülme oranı artmaktadır. Sağlıklı ve iyi bir şekilde sürmüş bu dişlerin diğer dişlerimizden hiçbir farkı yoktur. Eğer ihtiyaç duyulursa bu dişlere köprü uygulaması bile yapılabilmektedir.

 

Apikal - Kök Rezeksiyonu

 

Apikal rezeksiyon, dişin kemik içinde bulunan kök ucundaki iltahaplı kısmın cerrahi olarak alınması işlemidir.

 Bazen  dişe yapılan kanal tedavisi, iltahabın giderilmesinde tek başına yeterli olamaz, kök ucundaki abse ve kemik yıkımı büyümüye devam eder . Böyle bir durumla karşılaşınca cerrahi olarak hasarlı dokunun ve kök ucunun alınması gerekebilir.

Apikal rezeksiyon ameliyatı; lokal anestezi (iğneyle uyuşturma) altında, yaklaşık 30 dakika süren bir operasyondur. Dişetine küçük bir insizyon yapılır; enfekte dokuya ulaşılarak o bölge temizlenir sonra dikiş atılarak kapatılır.

Bunlar yapıldıktan sonra enfeksiyon iyileşir ve yeni kemik dokusu oluşması için zamana bırakılır.

 

Apikal Rezeksiyon hangi durumlarda yapılır?

 

Diş kökünde kist oluşan vakalarda,

Diş kökünün yapısal veya şekilsel bozukluğu nedeniyle kanal tedavisi'nin tam yapılamaması,

Diş üzerinde çıkarılamayan bir restorasyonun varlığı nedeniyle kanal tedavisi yapılamaması,

Kanal Tedavisi sırasında alet kırıldıysa, kırılan aletin mutlaka çıkarılması gerekiyorsa, aleti çıkarmak amacıyla,

Yapılmış kanal tedavisine rağmen hastanın ağrısının devam ettiği durumlarda,

Diş kökünün kemik içerisindeki 1/3 uç kısmının kırılması durumlarında.

 

 

Diş Çekimi

 

Diş çekimi, dişin kemikteki soket denilen yuvasından uzaklaştırılması işlemidir. Basit diş çekimi lokal anestezi altında ağız içinde görünen dişlerin çekiminde kullanılan tekniktir

Tedavisi mümkün olmayan dişlerin çekimi, diş kökü ya da kemik patolojilerinin olduğu durumlar (tümör, kist..vs.), implant cerrahisi gerektiren durumlar, kemik oluşturmaya yönelik işlemler, protez öncesi doku hazırlığı gerektiren durumlarda anestezi altında gerçekleştirilecek cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulabilir.

 

Diş çekimi Nedenleri

 

 

Diş çekimi sonrasında oluşan boşluk; en kısa zamanda yerine porselen köprü , implant veya diğer protezler yapılarak giderilmelidir. Eğer bu boşluk giderilmezse ; boşluğun yanındaki dişler ve boşluğun karşındaki diş kayarak yer değiştirir.
 Dişlerin yer değiştirmesi hem estetik hemde fonksiyonel açıdan sakıncalıdır. Bu dişlerin aksları ve konumları bozulur . Çürüklere kemik kayıplarına zemin hazırlar . Dişlerin kapanış düzeninin bozulması nedeniyle çene ekleminde problemler oluşur.

 

 

Diş çekiminden sonra dikkat edilmesi gerekenler

 

Ağzınızı sürekli çalkalamayınız ve sürekli tükürmeyiniz . ( Aksi halde çekim yarasının iyileşmesinin gecikmesine neden olursunuz).

 

Çekim yerine konan steril gazlı bezi en az 15-20 dakika sıkıca bastırarak ısırınız.Gerekli durumlarda tamponunuzu yeni steril tampon ile değiştiriniz.

 

Sızıntı şeklinde kanamanız olabilir. Bu kanama 6 ile 24 saat arasında bir süre devam edebilir. Eğer çok kanamanız olursa hekiminize başvurunuz.

 

Ağrınız olabilir. Bu durumda ağrı kesici alabilirsiniz. ( Aspirin hariç, özellikle uyuşukluğunuz geçerken ağrı en yüksek düzeye ulaşır. Bu normal bir durum olup uyuşukluk geçmeden önce ağrı kesici almak yararlı olacaktır.

 

24 saat süreyle sigara içmeyiniz ve alkollü içkilerden kaçınınız.

 

Diş çekimi yerine dilinizi yada herhangi bir aleti sokup kurcalamayınız.

 

Dişler çene kemiğine bağlı olduğundan çekim sonrasında kemik ortaya çıkar ve siz çekilen dişten parça kaldığını düşünebilirsiniz. O yüzden o bölge ile hiç ilgilenmeyin. Birkaç gün içerisinde açık kemiğin üzeri dişetiniz ile örtülecektir.

 

Diş çekiminden sonra uyuşukluk geçinceye kadar bir şey yemeyiniz. Farkında olmadan uyuşuk olan bölgeleri ısırıp yaralıyabilirsiniz.

 

Çok sıcak veya soğuk gıdalar yemeyin ve içmeyiniz. İlk 24 saat içinde sıvı ve çiğnemeye gerek olmayan yumuşak ve ılık gıdalar alınız.Sonra tedbirli olarak günlük gıdalara geçebilirsiniz.

Diş çekimini takiben 24 saat sonra normal ağız bakımı uygulamalarına devam edin. Seyreltik ılık tuzlu su veya ağız gargaralarından yararlanabilirsiniz. Bu işlemler yara ortamını temizler,iyileşmeyi hızlandırır,çekim sonrası ağız kokusunu azaltır,mikrop birikimini engeller ve ikincil enfeksiyon olma riskini elimine eder.

 

Diş çekimi sonrası mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup,çekim yaptırdığınız gün yatıp dinleniniz.

 

Diş çekimi normale göre zor olduysa ; mutlaka çekilen diş bölgesine dışarıdan 8 saat boyunca saatte bir 5-10 dakika süreyle buz tatbiki yapmalısınız. Şiş ve morarma buz tatbiki ile önlenmiş olacaktır.

 

Cerrahi müdahale ile diş çekimi yapıldıysa şişlik olabilir ve bu normaldir. Dikiş atıldıysa, dikişler 7 ile 10 gün içinde alınmalıdır. Dikişler ağızda iken dilinizi o bölgeye götürmemeye ve dikişlerle oynamamaya özen gösteriniz.

 

Telefon 0 (232) 237 30 29

Email info@bilimdispoliklinigi.com

Adres 4019 Sok. No:55 D:1 Karabağlar-İZMİR

Bilim Diş Polikliniği

Adana Diş Hekimleri Odası internet sitesinden alıntı yapılmıştır.
Bu sitenin içeriği, kullanıcıyı bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz.
Site içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir.